13 Mayıs 2020 Çarşamba

Sabahattin Ali

Sabahattin Ali

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atlaArama kısmına atla
Sabahattin Ali
Sabahattin ali.jpg
Sabahattin Ali
Doğum25 Şubat 1907
EğridereGümülcineOsmanlı İmparatorluğu
Ölüm2 Nisan 1948 (41 yaşında)
KırklareliTürkiye
MeslekYazar · şair · öğretmen · tercüman
DönemCumhuriyet dönemi Türk edebiyatı
Edebî akımToplumcu gerçekçilik · realizm
Önemli eserlerKuyucaklı Yusuf (1937)
İçimizdeki Şeytan (1940)
Kürk Mantolu Madonna (1943)
Evlilik
Aliye Ali
(e. 1935; ö. 1948)
ÇocuklarFiliz Ali
Sabahattin Ali (25 Şubat 1907, Eğridere - 2 Nisan 1948, Kırklareli), Türk yazar ve şair. Edebi kişiliğini toplumcu gerçekçi bir düzleme oturtarak yaşamındaki deneyimlerini okuyucusuna yansıttı ve kendisinden sonraki cumhuriyet dönemi Türk edebiyatını etkileyen bir figür hâline geldi. Daha çok öykü türünde eserler verse de romanlarıyla ön plana çıktı; romanlarında uzun tasvirlerle ele aldığı sevgi ve aşk temasını, zaman zaman siyasi tartışmalarına gönderme yapan anlatılarla zaman zaman da toplumsal aksaklıklara yönelttiği eleştirilerle destekledi. Kuyucaklı Yusuf (1937), İçimizdeki Şeytan (1940) ve Kürk Mantolu Madonna (1943) romanları Türkiye'deki edebiyat çevrelerinin takdirini toplayarak hem 20. yüzyılda hem de 21. yüzyılda etkisini sürdürdü.
Eğridere'de doğan Sabahattin Ali, ilk hikâye ve şiir denemelerine Balıkesir'de başladıktan sonra İstanbul'daki edebiyat öğretmeni Ali Canip Yöntem'in desteğiyle ilk kez Akbaba ve Çağlayan dergilerinde şiirlerini yayımlattı. Anadolu'da kısa süre öğretmenlik yaptıktan sonra Türk devleti tarafından dil eğitimi için Almanya'ya gönderildi. Türkiye'ye döndüğünde Almanca öğretmeni olarak göreve başlasa da önce komünizm propagandası yaptığı iddiasıyla bir süre tutuklandı, ardından ise Türk devlet yöneticilerini eleştirdiği iddiasıyla tekrar tutuklandı. Bu dönemde memurluktan ihraç edildi ancak Atatürk hakkında yazdığı bir şiirden dolayı yeniden devlet kurumlarında görevlendirildi. Ayrıca kendisine yüklenen sosyalist algısını kırmak için de Esirler adlı bir oyun kaleme aldı.
Hayatının son yıllarında Türk milliyetçileriyle yaşadığı tartışmalarla da öne çıktı, özellikle Türkçü-Turancı yazar Nihal Atsız ile yaşadığı gerilim giderek artarak Irkçılık-Turancılık davasının bir parçası oldu. Bu dönemde Aziz Nesin'le beraber çıkardığı Markopaşa dergisinde siyasileri eleştirmesi yüzünden çeşitli davalarla uğraşmak zorunda kaldı. Hakkındaki davaların aleyhinde seyrettiği bir dönemde Türkiye'den ayrılmak istedi ve Bulgaristan sınırını geçmek isterken kendisine kaçma girişiminde rehberlik eden Ali Ertekin tarafından milliyetçi gerekçelerle öldürüldü.








Büyük üstada sevgi ve saygılarımızla...


www.facebook.com/groups/SabahattinAli

Şimdi de işin çizgi roman aşaması, mutlaka satın alıp okuyun:







Kürk Mantolu Madonna (Çizgi Roman)

ISBN: 9786051853611
Sayfa: 88
Ebat: 16 X 24
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 1. Hamur
Grafiker: Emir Tali
Basım Tarihi: 18.02.2019
Resimleyen: Gökçe Erverdi
  
  
 

 

Edebiyatımızın anıt isimlerinden Sabahattin Ali’nin dünyaca bilinen, birçok dile çevrilen, anadili Türkçede milyonlarca okuyucuya ulaşmış kült romanı  Kürk Mantolu Madonna’nın çizgi romanı Gökçe Erverdi imzası taşıyor.
Romanın geçtiği dönemin coğrafyası didik didik araştırıldı, Kürk Mantolu Madonna hakkında yazılmış neredeyse bütün kaynaklar okundu, kronoloji takip edildi ve bu eser ortaya çıktı...
Raif Efendi ve Maria Puder’i hem okuyup hem “görmek” isteyen okura takdimimizdir.


Kuyucaklı Yusuf (Çizgi Roman)

ISBN: 9786051854618
Sayfa: 112
Ebat: 13,5 X 19,5
Cilt: Ciltsiz
Kağıt: 1. Hamur
Grafiker: Füsun Turcan Elmasoğlu
Basım Tarihi: 24.02.2020
Resimleyen: Gökçe Erverdi
  
  
 

 
Sabahattin Ali'nin artık klasikleşen romanı Kuyucaklı Yusuf, ilk kez çizgi roman halinde Everest'te!
Birçok yazar ve eleştirmen tarafından Sabahattin Ali’nin “başyapıt”ı olarak nitelenen Kuyucaklı Yusuf’un çizgi romanı, tıpkı Kürk Mantolu Madonna’da olduğu gibi Gökçe Erverdi imzası taşıyor. Fethi Naci’nin “kişilerin canlılığıyla, ayrıntıları kullanmadaki ustalığıyla, olay örgüsündeki mükemmellikle, mahalli renkleri vermedeki üstün başarısıyla, sosyal gerçeklikle insani gerçekliği tam bir uyum içinde, dengeli olarak yansıtmasıyla eskimeyecek, tazeliğini sürdürecek bir roman” dediği Kuyucaklı Yusuf’u olanca canlılığıyla “görmek” isteyen okura takdimimizdir. Sabahattin Ali, edebiyat ve çizgi roman tutkunları için yeni bir okuma tecrübesi…



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder